Husmoderns pepparkaksdeg

I år drogs julkänslan igång av ett underbart snöfall....som i och för sig redan är borttinat. Men när processen väl kickat igång finns ingen återvändo. Jag myser av fulla drag och pyntar och köper hyacinter, bakar och lindar in bakongen i 8 meter ljusslingor som sambon inhandlat!  Det blir så juligt att jag dör glädjedöden!

Ja har pecis gjort min livs första pepparkaksdeg. Hade föreställningen av att jag skulle bli stående i flera timmar och tänkte strunta i eländet, men efter att 10 minuter senare vara klar tycker jag att det verkar jobbigare att ta mig ner till ICA och köpa en färdig.... som dessutom innehåller tillsatser från med hela alfabetet i. Känner mig lite vilseledd av alla husmödrar som är så där superhändiga och pyssliga och ger sken av att allt är så trixigt och svårt och att man ska vara ett renodlat köksproffs för att kunna göra en deg. Nä, mycket nöjd är jag med mig själv. 

Men det är nog inte dags att ropa hej riktigt ännu eftersom degen måste klara utbakning  av ett gäng kotknackare och annat löst folk och så gräddning förstås....Det är vad jag anser, medan vissa hävdar att den ska ätas som den är och inte processas mer än nödvändigt. Får nog stoppa undan degen till kvällen när jag går och jobbar. Upptäcker att jag för varje dag som går uppträder allt husligare och bävar för var detta ska sluta. Men det är väl för att mörka allt annat som jag inte har den minsta lust att sätta tänderna i. Arbetssituationen till exempel!

Här är mitt recept på pepparkaksdegen:
ca 150 kakor

3 dl socker
1/2 dl sirap
1 dl vatten
200 g smör
2 msk kanel
1/2 msk mald ingefära
1/2 msk mald kryddnejlika
2 tsk finstötta kardemummakärnor
2 tsk bikarbonat
ca 1 liter mjöl

Koka upp socker, sirap och vatten i en kastrull. Ta bort kastrullen från spisen.
Lägg i smör och alla kryddor och rör om då och då till smöret smält. Låt blandningen svalna.( Oj det glömde jag....)
Blanda nästan allt mjöl med bikaronat och häll i socker, smör, kryddblandningen.
Arbeta ihop snabbt till en deg och ställ att vila minst en dag innan utbakning.

Grädda i mitten av ugnen 200-225 grader i 5-8 min. Passpå de kan brännas lätt de rackarna.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0